Spelregels van Bingo

De spelregels van bingo zijn erg gemakkelijk om te leren, onthouden en correct toe te passen. Hier hebben we het wel over de 75 bal bingo, zoals wij dat in Nederland gewend zijn, maar de 90 ballen bingo werkt precies op dezelfde manier. Alle bingo varianten hebben één ding gemeen: de winnaar moet het gevraagde patroon op het bingolot krijgen.

Let op: elke organisatie kan andere bingo spelregels hanteren, dus wees je altijd bewust van de specifieke bingo regels van de bingo waaraan je deelneemt.

Spelleider trekt de bingoballen

Bij elk bingospel moet er een spelleider zijn. Deze heeft de bingomolen of het bingoapparaat voor zich staan. De bingomolen bevat 75 ballen met daarop de nummers 1 tot en met 75. Voorafgaand aan de spelronde roept de spelleider het patroon voor die ronde, bijvoorbeeld één horizontale rij of een volle kaart. De spelleider trekt de ballen uit de bingomolen en roept de getrokken nummers om. Net zo lang totdat er iemand uit de zaal keihard “BINGO” roept.

Deelnemers kruizen getrokken nummers aan

In de zaal zitten de deelnemers aan de tafel met bingoloten voor zich. Elke deelnemer begint de ronde met nieuwe loten die 24 nummers bevatten. Ze mogen zelf beslissen met hoeveel bingoloten ze willen meespelen. Het aantal is minimaal één en het maximum ongelimiteerd. Een organisatie kan ervoor kiezen om wel een maximum te hanteren. De deelnemers kruizen de nummers, die door de spelleider worden omgeroepen, aan op het bingolot. De deelnemer die als eerste het gevraagde patroon heeft aangekruist mag “BINGO” roepen. De spelleider controleert het lot met de getrokken nummers. Bij een goede bingo kan er worden vervolgd met een nieuwe ronde met een nieuw patroon. Deelnemers moeten nieuwe bingoloten aanschaffen als er een volle kaart is gevraagd.

Uiterlijk van het bingolot

Bingo SpelregelsEr zitten 75 ballen met de nummers 1 tot en met 75 in de bingomolen. Het bingolot heeft 5 rijen en 5 kolommen. Normaal gesproken zou het bingolot daarom 25 nummers bevatten. Alleen is het middelste vakje zwart zonder nummer. Het bingolot bevat dus 24 nummers met de getallen 1 tot en met 75.
Boven de kolommen staan de letters B, I, N, G en O. De kolommen worden als volgt logisch opgebouwd:

  • B (nummers 1 t/m 15)
  • I (nummers 16 t/m 30)
  • N (nummers 31 t/m 45)
  • G (nummers 46 t/m 60)
  • O (nummers 61 t/m 75)

Let goed op het patroon

Het doel is om het juiste patroon aan te kruizen. Maar wat nu als je het verkeerde patroon denkt te hebben? Bijvoorbeeld 2 horizontale rijen, terwijl er om een volle kaart wordt gespeeld? Het is daarom erg belangrijk om goed op te letten als de spelleider het patroon omroept. Je kunt namelijk alle spelregels van bingo uit je hoofd weten, maar als je niet oplet heeft dat geen enkel voordeel! De spelleider begint vaak met een horizontale of verticale lijn. Hij kan ook een variatie toepassen door een O of een vierkantje te vragen.

Dat waren de spelregels van bingo: gemakkelijk of niet?