Bingo organiseren

Bingo is een sociaal spel met veel plezier en is gemakkelijk te organiseren. Dat is de reden dat het een geweldige inzamelingsactie kan zijn voor sportverenigingen, scholen, kerken of andere instellingen met een maatschappelijk doel. In al zijn eenvoud is bingo niet meer dan iemand die een reeks van willekeurige nummers opnoemt. Die nummers staan op de ballen die uit een bingomolen komen. De deelnemers hebben kaarten met specifieke nummers. Bij een match tussen een getrokken nummer en een nummer op de kaart streept de deelnemer het nummer op de kaart aan. De eerste deelnemer die alle nummers doorstreep, op basis van de trekking, wint. Het bingo organiseren is net zo simpel! In deze handleiding staan tips voor de organisatie.

Bingo organiseren voor een goed doel

Een bingoavond organiseren is perfect voor elke vereniging of stichting die op zoek zijn voor een activiteit als inzamelingsactie. Bingo kan dan centraal staan, maar daarnaast kun je ook nevenactiviteiten organiseren om meer geld te genereren. Denk dan bijvoorbeeld aan een Rad van Fortuin, rommelmarkt, loterij of traditionele Nederlandse spellen als spijkerpoepen of koekhappen.

Wil je een commerciële bingo organiseren? Dat is helaas niet toegestaan in Nederland.

Vind een geschikte locatie

Bingo LocatieHet is belangrijk om het mogelijke aantal deelnemers in te schatten. De hoeveelheid deelnemers is bepalend voor het aantal benodigde vierkante meters, tafels en stoelen. Bij verenigingen en stichtingen gebruikt men doorgaans het eigen clubhuis of het terrein van het clubhuis. Een kerk, hal van de school of kantine van de sportclub zijn ideaal. Vrienden kiezen vaak voor het bingo organiseren in café. Een bingo-evenement kan enkele uren duren en dan krijgen de deelnemers honger en/of dorst. Om extra omzet te genereren is het verstandig om de bar te openen.

Hapje

Bij een evenement in de avond is het vanzelfsprekend dat de deelnemers een warme hap willen. Bij gebrek aan een goede keuken met een frituur kun je overwegen om extra frituurpannen te lenen van vrijwilligers of buiten een barbecue aan te steken. Frikandellen, kroketten, gehaktballen en saté doen het altijd goed voor een hongerige maag! Om te voorkomen dat je met honderden snacks achterblijft is het te overwegen om een combideal aan te bieden: bingokaarten met een drankje en snack.

En een drankje

Volwassenen beginnen de avond vaak met een kop koffie en gaan daarna over op een biertje of wijntje. Anderen, zoals de Bob, drinken graag caloriearme dranken als Cola Zero of Fanta Zero. Vrouwen drinken ook geregeld thee en verse muntthee met een beetje honing scoort extra punten.

Koop bingokaarten en stiften/pennen

Bingo organiseren kaartenHet kopen van bingokaarten is een fluitje van een cent. Je kunt ze online bestellen bij een webwinkel, zelf maken of gewoonweg bij een winkel in de buurt. Op het internet zijn er talrijke webshops die pakken bingokaarten in de aanbieding hebben met gratis verzendkosten of slechts € 2,95. Met een beetje geluk heb je de spullen de volgende dag al in huis, maar soms kan dat langer duren.

Wil je geen risico lopen, dan kun je ook naar de winkel. De Action verkoopt pakken van 500 stuks voor een klein bedrag van € 1,89. Deze zijn verdeeld in groepen van 100 stuks met verschillende kleuren wit, blauw, geel, paars en groen. Eigenlijk is het onzinnig om zelf kaarten te maken als je voor een spotprijs kaarten kunt kopen. Echter geeft het wel voldoening om eigen kaarten te maken met het logo van de vereniging. Op het internet zijn vele voorbeelden te vinden van standaard bingoloten. In Paint kun je daar vervolgens je logo boven of naast plakken.

Om de nummers aan te strepen zijn minimaal balpennen nodig. Het nadeel van een balpen is dat je deze een aantal keer over het nummer heen en weer moet bewegen. Daarom is een gekleurde donkere stift beter, dan steep je het nummer sneller door. Mini-stiften zijn al verkrijgbaar voor 24 stuks voor € 0,89. Ideaal zijn echter dikke markers waarmee je met één druk het gehele nummer aanstipt en verbergt. Helaas kosten deze zomaar € 3,99 voor 12 stuks.

Kies een omroeper tijdens het bingo organiseren

De juiste keuze voor een omroeper is de sleutel tot succes bij bingo organiseren. De omroeper van de nummers kan de avond maken of breken. Kies je voor iemand die eentonig achter elkaar de nummers opnoemt of kies je voor iemand met het charisma van Brad Pitt? Een charismatische spelleider is iemand die zelfvertrouwen uitstraalt, het publiek kan opzwepen, gemakkelijk uit de woorden komt, humor heeft en gemakkelijk op de voorgrond treedt. Faalangst komt niet in zijn woordenboek voor!

Niet altijd is er iemand in de geledingen van de vereniging die zin heeft of daaraan voldoet. Dan kan een sociaal personen die veel deelnemers kent ook een goede optie zijn. Deze kan een persoonlijke noot aan de nummers toevoegen.

Het is gebruikelijk dat de omroeper op een verhoging voor het deelnemersveld zitting heeft. Voor zich een bingomolen, een plateau om de getrokken nummers in te deponeren en een microfoon. Begin met het uitleggen van de spelregels en de bingoronden. De omroeper, of een hulpje, trekt de nummers uit de molen totdat iemand bingo roept. Zo ja, dan controleert de omroeper of het hulpje de geldigheid van de bingokaart. Bij een geldige ronde stopt de omroeper of het hulpje de ballen terug in de molen voor de volgende ronde.

Bingoronden

In essentie draait het spel erom om als eerste een volle kaart te hebben. Het is echter gangbaar dat je ook kleinere prijzen tijdens de bingoronde kunt winnen. De eerste rij is voor de winnaar die als eerste een volledige rij heeft. De tweede rij is voor de winnaar die als eerste twee volledige rijen heeft. Uiteraard staat de winnaar van de eerste rij op voorsprong, maar het is zeker geen garantie dat deze ook de winnaar van de tweede tij wordt. Belangrijk: roep de prijzen duidelijk voor aanvang van de bingoronde om.

Het aantal ronden dat je in een avond kan spelen hangt af van het aantal deelnemers en de omroeper. Een gemiddeld spel met 75 getallen kost ongeveer 15 minuten met voldoende ruimte per getal. Zorg ervoor dat je voldoende bingoloten hebt voor het geval de avond voorbij vliegt en je nog een extra ronde (=extra omzet) kunt doen. Extra bingoloten zijn ook handig als je een bingo organiseren leuk vind en vaker wil doen.

Een planning kan dan als volgt zijn:

  • 3 of 4 ronden in 1 uur
  • Hapje en drankje en mogelijkheid voor loterij
  • 3 of 4 ronden in 1 uur